✆ +421 910 878 770 (po-pi 8:00-18:00)

3x jesenné pyré – značka „sladký zemiak“

0

O batátoch by sa dali písať celé rozprávky. Sladký zemiak je jedna z najvhodnejších zelenín na prvé príkrmy, jedna z najkvalitnejších surovín čo sa týka nutričných hodnôt a v neposlednom rade vďaka svojej sladkej chuti je to jedna z najchutnejších potravín dokonca aj pre tých najproblematickejších „papkáčov“. Sladké a zdravé? Áno. Batáty sú dokonca vhodné aj pre cukrovkárov a dokážu hladinu cukru v krvy ustaľovať. Vééééľa beta karoténu, draslík, vitamín E, vápnik, kyselina listová, veľa vlákniny, atď, atď, atď… No, poďme radšej šup na recepty…

Pyré z pečenej koreňovej zeleniny

pyre-pecena-korenova-zelenina
Potrebujeme:

  • 4 mrkvy
  • 1 stredne veľký sladký zemiak (batát)
  • 2 petržleny
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička tymiánu
  • 100 až 150ml vody, vývaru alebo materského mlieka
Postup:
  1. Zapnite rúru na 200ºC. Pekáč vymastite olejom, alebo prestrite papier na pečenie.
  2. Zeleninu ošúpte, nakrájajte na kocky a rozmiestnite na pekáč. Pokropte olivovým olejom, posypte tymiánom a premiešajte.
  3. Pečte do mäkka (približne 30 minút).
  4. Upečenú zeleninu zmixujte do hladka, ak je zmes príliš hustá, pridajte tekutinu (vodu, vývar, mlieko,…)

Skladujte dobre uzavreté v chladničke max. 3 dni alebo v mrazničke 3 mesiace.

Tip 1: Pre obmenu môžeme pridať/zameniť ďalšiu koreňovú zeleninu (cvikla, zeler, ,…).

Tip 2: Zeleniny môžete upiecť viac, časť pred mixovaním odložiť a pripraviť jednoduché jedlo pre dospelákov – pečené zeleninové kocky s cesnakovým dipom (biely jogurt príp. kyslá smotana s pretlačeným cesnakom, soľou a bylikovým korením).

Tip 3: Malým deťom môžete pyré podávať v praktickej kapsičke na opakované použitie Zebra&Me, ktorú nájdete v našom e-shope. Množstvom v recepte naplníte cca 5 kapsičiek. Naplnené kapsičky môžete aj zamraziť.

 

Pyré Coco-Batát

pyre-sladky-zemiak-mlieko
Potrebujeme:

  • 2 stredne veľké sladké zemiaky (batáty)
  • 100ml kokosového mlieka
  • 1/2 lyžičky koriandra
Postup:
  1. Umyté zemiaky zabaľte do alobalu a upečte v rúre na 200ºC do mäkka (cca 45 minút).
  2. Upečené zemiaky ošúpte, pridajte do mixéra spolu s kokosovým mliekom a koriandrom a zmixujte do hladka. Kokosové mlieko pridávajte po častiach podľa potreby, aby ste dosiahli požadovanú hustotu.

Skladujte dobre uzavreté v chladničke max. 3 dni alebo v mrazničke 3 mesiace.

Tip 1: Kokosové mlieko si môžete vyrobiť aj doma – zmixovaním namočeného kokosu s vodou a precedením.

Tip 2: Malým deťom môžete pyré podávať v praktickej kapsičke na opakované použitie Zebra&Me, ktorú nájdete v našom e-shope. Množstvom v recepte naplníte cca 4 kapsičky. Naplnené kapsičky môžete aj zamraziť.

 

Pyré sladký zemiak+ hruška + zázvor

pyre-sladky-zemiakhruska

Potrebujeme:

  • 2 stredne veľké sladké zemiaky (batáty)
  • 2 hrušky
  • 1/2 až 1 lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 100ml vody, vývaru alebo materského mlieka
Postup:
  1. Ošúpané zemiaky nakrájajte na kocky a vložte do hrnca s naparovacím sitkom. Naparujte kým zemiaky nezmäknú (cca 15 minút).
  2. Naparené zemiaky vložte do mixéra, pridajte umytú vykôstkovanú hrušku a postrúhaný zázvor a mixujte. Podľa potreby pridávajte zvyšnú vodu z naparovania, alebo vývar, či mlieko.

Skladujte dobre uzavreté v chladničke max. 3 dni alebo v mrazničke 2 mesiace.

Tip 1: Sladký zemiak môžete nahradiť alebo skombinovať s inou jesennou zeleninou – tekvica hokaido príp. maslová tekvica sa do receptu výborne hodia.

Tip 2: Malým deťom môžete pyré podávať v praktickej kapsičke na opakované použitie Zebra&Me, ktorú nájdete v našom e-shope. Množstvom v recepte naplníte cca 4-5 kapsičiek. Naplnené kapsičky môžete aj zamraziť.

 Tieto recepty sú uverejnené so súhlasom autorky – Michele Olivier – www.babyfoode.com.
Zdieľajte