✆ +421 910 878 770 (po-pi 8:00-18:00)

Zdravý banánový puding

0

zdravy bananovy puding
Snažíme sa doma obmedzovať rafinovaný cukor, o jeho negatívach na zdravie a obzvlášť u detí možno niekedy inokedy v inom príspevku… Jeho sladkú chuť vie výborne nahradiť med, alebo iné fruktózové sladidlo (najbežnejšie asi javorový sirup alebo agáve sirup). Samozrejme aj tie len s mierou. Ak ich príjem prevyšuje výdaj, rovnako ako cukor sa podieľajú na tukovatení organizmu. Mojou najobľúbenejšou náhradou sladkej chuti je však banán, ktorý vďaka obsahu vlákniny reguluje trávenie a vstrebávanie cukov lepšie ako čisté sirupy. No a s banánom môže byť nakoniec aj puding zdravý. Tento je dokonca bez kukuričného škrobu, ktorý nájdete asi vo všetkých pudingových práškoch. A je taký skvelý, krémový a návykový, že by ste odprisahali, že v ňom musí byť niečo nezdravé…

Potrebujeme:
  • 2 vajcia
  • 1/2 šálky múky (ideálna je mandľová, alebo quinoa, gaštanová, amarantová, ryžová, alebo ak Vám neprekáža lepok, tak celozrnná pšeničná)
  • 2 lyžičky škorice
  • 3 šálky mlieka (podľa vášho výberu sójové, ryžové, mandľové, kokosové, alebo ak Vám neprekáža laktóza, tak bežné kravské)
  • 4 zrelé banány (ideálne sú tie, na ktorých sa začínajú tvoriť hnedé bodky na šupke, ale zvnútra sú ešte peknej banánovej farby)
  • štipka vanilky alebo vanilkového extraktu
  • Niečo nepovinné navyše: trošku sladidla podľa potreby (med, javorový sirup, agáve sirup, alebo iné sladidlo… alebo ich zmiešať spolu), 1/4 lyžičky muškátového orieška, rozmrvené obľúbené keksíky na ozdobenie, banán na vrstvenie

zdravy bananovy ingrediencie

Postup:
  1. Vo veľkej mise rozšľahajte spolu vajcia, múku a škoricu.
  2. Urobte krémové pyré zo 4 banánov, ideálne v mixéri. Môžete ich prípadne dôkladne roztlačiť vidličkou alebo pučidlom na zemiaky, ale výsledok nebude taký krémový ako keď ich zmixujete v mixéri.
  3. Mlieko priveďte do varu na miernom ohni, nezabudnite pomiešať. Keď začne vrieť, pomalíčky tenkým prúdom ho prelievajte do vaječnej zmesy za stáleho šľahania, aby sa zmes nezrazila.
  4. Prelejte späť do hrnca, kde sa varilo mlieko a opäť priveďte za stáleho miešania do varu.
  5. Pridajte vanilku a banánové pyré, dôkladne vymiešajte.
  6. Podľa chuti doslaďte. Ak použijete naozaj dozretý sladký banán a mlieko sladkej chuti (napr. ryžové), sladidlo ani nebude treba.
  7. Nechajte vychladnúť a potom ideálne odstáť v chladničke pár hodín.
  8. Hotový puding naservírujte. Navrstvite ho do pohárov s nakrájanými kolieskami banánu a pomrvenými keksíkmi.

zdravy bananovy puding1

Pri podávaní deťom mladším ako 1 rok vynechajte škoricu a vanilku.

Skladujte v chladničke dobre uzavreté najviac 1 týždeň.

Tip 1:Na vrstvenie môžete použiť aj iné obľúbené ovocie a namiesto pomrveného keksíka pre staršie deti pomleté oriešky.

Tip 2: Deťom puding môžete podávať v praktickej kapsičke na opakované použitie Zebra&Me, ktorú nájdete v našom e-shope.

zdravy bananovy puding2

Tento recept je uverejnený so súhlasom autorky – Michele Olivier – www.babyfoode.com.

Zdieľajte